De bio

Anneke de Bundel, Gent 1965, is schrijfster en journalist. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam als dochter van Belgische ouders. Ontheemding vormt een thema in haar werk. Slechts 160 kilometer ten noorden van je geboorteplaats kan de wereld al ingrijpend anders zijn.

In 1980 vertrok ze voor een jaar naar een highschool in de Verenigde Staten en kwam verliefd terug. Op het land welteverstaan. Een liefde die nooit meer overging. Net zo min als de liefde voor Spanje waar ze Spaans studeerde.

Kort voor de val van de muur keerde ze terug naar Amerika. Ditmaal als reisleidster. Ze doortrok het land van New York via Canada naar Miami. Van Washington naar Los Angeles en van Seattle naar San Diego. Ook ditmaal kwam ze verliefd terug. Op een man welteverstaan. Een liefde die evenmin overging.

Na de studie journalistiek in Tilburg was ze werkzaam bij het Rotterdams Dagblad. Later werd dit de Gelderlander toen ze de havenstad voor het oosten verruilde.

Vanaf 2008 begon ze als zelfstandig journalist reisverhalen te schrijven voor opdrachtgevers. Vaak samen met fotografe Nicole Franken onder de naam Nomad&Villager. Ze maakten reis- en sociale reportages voor kranten als NRC en het Parool, De Groene Amsterdammer en voor reisbladen als National Geographic en Meridian Magazine.

Daarnaast schreef ze veelvuldig columns over onderwijs en pleegzorg, thema’s die haar aan het hart gaan.

Snijvlak van reizen en cultuur

De onderwerpen van haar verhalen liggen op het snijvlak van reizen en cultuur en gaan over mensen. Het zijn veelal portretten van mensen die worstelen, mensen die uit beeld dreigen te raken of op zoek zijn naar geluk. Meestal tegen de stroom in. Soms gaan ze fysiek op reis. Soms verplaatsen ze zich slechts in hun hoofd naar een verleden waar het beter was. En soms vinden ze hun geluk gewoon bij de bouwmarkt, om de hoek.

Anneke de Bundel haalde twee keer de shortlist van de Aad Struijs Persprijs voor reisjournalistiek en won twee keer de Spaanse Blogprijs voor haar verhalen over Spanje en eenmaal de persprijs Vlaanderen.

In 2015 verscheen haar boek Over elfjes en kogelgaten, een serie reisreportages over plaatsen waar de natuur tegelijkertijd vriend en vijand is. In 2019 volgde Eiland Blues, over geïsoleerde gemeenschappen op 60 graden noorderbreedte.

Geven is leven

In 2020 voerde ze de redactie van het boek Geven is leven van haar broer, Wim de Bundel, een management- en inspiratieboek over geven. Vanaf oktober 2021 is ze de hoofdredacteur van het gelijknamige platform Geven is leven.

Beeld: Jaap Kroon

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.