Rotterdam-Zuid hotspots

Musea tussen wolkenkrabbers? Honderd procent lokaal geknipt en geschoren worden? Slapen waar eens de landverhuizers vertrokken? Bosnisch of liever een gesmeerde boterham? We selecteerden de leukste plekjes op de zuidoever van de Rotterdamse Maas. 10 x Rotterdam-Zuid

Rotterdam  – Rotterdam is hot! En wij dames kunnen het weten, wij hebben immers allebei onze roots in de havenstad. Maar in Rotterdam-Zuid hotspots noemen, hoorde lang niet tot de mogelijkheden. De zuidkant was lange tijd synoniem voor achterstand en problemen. Hier woonden de havenarbeiders en de gastarbeiders. Hier was armoede thuis.

Maar zoals dat in veel steden gebeurt, vormen juist de havens en de achterstand een uitdaging om ook die delen van de stad aan te pakken. Kijk naar Londen of Antwerpen. Deze wijken zijn nu hip en happening.

Rotterdam-Zuid hotspots

En dus selecteerden we in Rotterdam-Zuid hotspots op tal van terreinen. Maar er zijn er zoveel meer. Zeker ook omdat we in dit rijtje niet de Kop van Zuid hebben opgenomen, maar vooral het gebied rond Katendrecht en de Afrikaanderwijk.

1. Nederlands Fotomuseum

Een van de eerste van de Rotterdam-Zuid hotspots is een bijzonder museum. Een bijzonder museum op een bijzondere plek namelijk de Wilhelminakade vlak bij Hotel New York. Het museum heeft regelmatige bijzondere tentoonstellingen over reizen of thema’s als de kleur wit. Een bezoek is zeer de moeite waard. Trouwens, aan de andere kant van datzelfde Las Palmasgebouw staat topkok Herman de Bleeker boter bij de vis te doen.

2. Restaurant Obba

Een van onze favoriete plekjes in Rotterdam Zuid is Obba. Het loungerestaurant zetelt in een tot Ottomaanse tent getransformeerde zeecontainer en is om meerdere redenen onze favoriet: het Turkse eten is heerlijk én het uitzicht over de Rijnhaven is fantastisch. Vooral borreltijd als de zon ondergaat boven de skyline van Rotterdam is een aanrader.

3. Botanische tuin Afrikaanderwijk

Een heel mooi plekje dat maar weinig mensen buiten de wijk kennen is de Botanische tuin die midden in de wijk ligt.

Een rijksmonument, dat werd aangelegd voor de toenmalige HBS. Tegenwoordig huist hier de Turkse moskee. De tuin is een oase van rust en wordt onderhouden door tuinmannen die veel verstand van de medicinale werking van de planten hebben.

Voor informatie over alle planten, kruiden, bomen is Gerard in de tuin de vraagbaak. Hij vertelt met heel veel liefde over alle planten, weet alle Latijnse namen uit z’n hoofd en weet alle toepassingen.

4. Kocatepe-moskee

En als je dan toch in de botanische tuin bent, kun je net zo goed even op bezoek gaan bij de moskee ernaast die gehuisvest is in de voormalige Johan van Barnevelt HBS. Dit is namelijk een bijzondere in onze Rotterdam-Zuid hotspots. Vraag beneden even naar de gebedstijden, zodat je daar rekening mee kunt houden. De mensen van de moskee vinden het erg leuk als je een bezoek wil brengen. De gebedsruimte is prachtig.

5. De Fenix Food Factory-markt

Op de Kaap, drie keer vallen van de Wilhelminapier, vind je de overdekte Fenix Food Factory-markt.

Ze houden hier van eten maar ook van het ambacht van eten. In deze oude havenloods ligt een culinair walhalla waar je kunt proeven, boodschappen doen, eten en je voortdurend laat inspireren door mensen die net als jij van eten houden.

Bier proeven bij de brouwerij, een boek of een boeket mee, het is er allemaal. Loop en geniet langs de Marokkaanse keuken, de vegetarische keuken, eet een pannenkoek of drink een wijntje. En in de zomer lekker buiten met uitzicht op het water.

6. Hotel New York

Helemaal nieuw is dit voormalige vertrekpunt voor landverhuizers naar Amerika niet. Sterker nog het was een pionier in de dagen dat de Wilhelminapier een kale winderige vlakte was. Maar het blijft een bijzondere plek die reizen uitademt.

Alle kamers zijn anders en bijzonder ingericht. Het uitzicht in het restaurant aan de een van de vele ramen is fantastisch, net als het terras in de zomer. Oh ja en de cadeauwinkel in het hotel is ook heel gevaarlijk.

7. New York Barbershop

Sorry dames dit is een mannentip, maar niet getreurd, zodra hij hier onder de pannen is, kun jij lekker het winkeltje van hotel New York onveilig maken. Hier moet je als man natuurlijk wezen. Ondergebracht in het gelijknamige hotel op de Wilhelminapier, word je hier geknipt en geschoren. En natuurlijk kun je hier terecht voor het bijwerken van snor en baard.

8. Deliplein Katendrecht

Vanuit hotel New York kun je nu doorsteken via de nieuwe brug naar Katendrecht. En daar op het Deliplein, de naam zegt het al kun je heerlijk eten in één van de vele restaurants. Thais, vis maar ook een theatertje induiken hoort ook tot de mogelijkheden.

9. Lekker op Zuid

Terug naar de Afrikaanderwijk waar in de Paul Kruger straat 89B, Lekker op Zuid zit. De Balkanspeciaalzaak. Delicatessen, maar ook heerlijke gerechten om daar te genieten. zoals de worteltjestaart, börek, broodje Zekki of een mozzarellasalade.

10. Watertaxi

Op verschillende plekken in Rotterdam kun je een watertaxi nemen over de Maas. Vanaf de Wilhelminapier op Zuid kun je naar de Veerhaven en ook naar het Maritiem museum aan de Leuvenhaven op de andere oever.

De tocht alleen al is het waard de overtocht te maken. Maar in totaal biedt het taxibedrijf de mogelijkheid 50 plekjes aan te doen die door het water met elkaar verbonden zijn.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

Share at:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.